Over automobielbedrijf W.M. Pouw


Pouw Automobielbedrijf werd in 1939 aan de Arnhemseweg opgericht door Willem Pouw. Door de jaren heen heeft het familiebedrijf een rijke historie opgebouwd waarmee het een begrip in Apeldoorn is geworden.


In de beginjaren richtte de kersverse ondernemer zich volledig op het onderhoud en verkopen van (voornamelijk Canadese) motoren. Maar al snel ontdekte Willem dat het repareren van auto’s hem eveneens goed afging.

Dit beviel hem zo goed dat hij slechts enkele jaren later besloot zich volledig op het automobiel te richten. Naast het bedrijf plaatste Willem een tankstation waarmee hij zijn klanten optimaal ten dienst kon staan.


Het inmiddels redelijk gegroeide bedrijf werd in 1954 aangemeld bij de BOVAG. Hierdoor is de garage vandaag de dag één van de oudste leden van de overkoepelende brancheorganisatie.


In 1977 nam Wim Pouw het bedrijf van zijn vader over. Al snel werd het duidelijk dat hij een eigen weg koos. Vlak na de overname moest het tankstation plaatsmaken zodat de in- en verkoopactiviteiten van de onderneming konden worden uitgebreid.


Zo besloot Wim om in 1980 als eerste in Nederland elektrische auto’s te gaan verkopen. Hoewel het bedrijf zich steeds meer begon te richten op occasions, bleven de hoofdtaken van de garage natuurlijk gericht op onderhoud en reparaties van voertuigen.


En niet alleen voor particulieren. Al snel wist de nieuwe eigenaar grote organisaties aan te trekken voor wiens wagenparken hij het onderhoud verrichtte. Een voorbeeld hiervan is de jarenlange serviceverlening aan de Schooltandartsstichting.

Tot op de dag van vandaag heeft de garage grote organisaties onder zijn cliëntèle zoals grote verzekeraars, voor wie het bedrijf speciale opdrachten en onderzoeken verricht.


In 1998 besloot Wim het pand aan de Arnhemseweg grondig te renoveren. Hierbij werd er zorg voor gedragen dat de historische voorgevel van het gebouw behouden bleef. De renovatie nam twee jaar in beslag maar heeft er voor gezorgd dat het bedrijf nog altijd zijn traditionele uitstraling bezit.


Drie jaar later werd dochter Zefanja Pouw bij de garage betrokken. Met de komst van de derde generatie breidde het bedrijf zijn takenpakket verder uit. Zo kunnen er tegenwoordig bij de garage zelf autoverzekeringen en financieringen worden afgesloten.


Niettemin is het originele doel van het bedrijf nooit verloren gegaan. Particulieren die op zoek zijn naar betrouwbare serviceverlening en goede occasions weten Pouw Automobielbedrijf, in het hart van Apeldoorn, nog altijd te vinden.